Ik heb in het verleden mijn kind afgestaan

Je hebt in het verleden besloten om je kind af te staan. Zo simpel als het hier staat, zo simpel is het in de praktijk nooit. Wellicht denk je elke dag aan hem of haar. Komt de gedachte aan je afgestane kind soms ineens naar boven. Bijvoorbeeld tijdens zijn of haar verjaardag.

Dat kan veel verdriet, vragen en twijfels met zich meebrengen. Vertrouwen in jezelf en in dat van anderen is geschaad. In mijn gesprekken kijken we terug en vooruit. Onderzoeken we de betekenis van het afstand doen, het destijds genomen besluit en de weg naar het hier en nu.

De zwangerschap, het besluit en de bevalling

Het moment dat je erachter kwam dat je zwanger was, kan vreugdevol, verwarrend, angstig of verdrietig zijn geweest. Het kind mocht er niet zijn: het besluit tot afstand werd genomen. Met of zonder jouw inspraak. Na de bevalling volgde de knip. Maar er werd meer dan alleen een navelstreng doorgeknipt. Toen jouw kind werd weggenomen, was dat misschien enorm ingrijpend voor je. Je draagt het voor altijd met je mee. Dat verhaal mocht er jaren niet zijn. Nu wel.

De vader

De vader van je afgestane kind kan betrokken zijn geweest bij het besluit. Of hij wist niet van de zwangerschap en het contact is verbroken. In sommige gevallen is niet bekend wie de vader was. Of was het juist iemand uit de naaste omgeving. Wanneer er sprake is geweest van zwanger door incest ontstaat er een geheim binnen een geheim. Praten over de vader van je afgestane kind kan moeilijk zijn. Wanneer je hier ruimte voor voelt, bespreken we dit onderwerp ook.

De omgeving

Als geboortemoeder leef je met een geheim uit je verleden. Iets dat je wellicht aan niemand in je omgeving hebt verteld. Omdat je het niet mocht vertellen of niet wilde vertellen. Bij de geboorte van een volgend kind weet jij: dit is niet mijn eerste. Vrienden, collega’s, familieleden, misschien je huidige partner weten dit niet. Schuld tegenover je kinderen, schaamte over wat er is gebeurd. Hoe ga je hiermee om? 

Zoeken

Afstand doen is soms een levenslang geheim. Misschien is de tijd voor je aangebroken om op zoek te gaan naar je kind. Speel je met deze gedachte? Schipper je tussen hoop en angst? Ik help je op weg naar de daadwerkelijke zoekactie. Als je je zoon of dochter hebt gevonden, volgt een ontmoeting. Samen bereiden we dit moment voor. En natuurlijk ben ik er ook naderhand.

Bel of mail me voor meer informatie of een afspraak.