Rouwen bij donorconceptie.

Rouwen bij donorconceptie

Twijfels en rouw

In een groep over donorconceptie vertellen diverse deelnemers hoe dit hen een kans bied op een zwangerschap en ouderschap. Maar benoemen ook hun twijfels. Of ze zich wel echt de vader of moeder zouden voelen, bv. ?
Het gaat over rouwen; rouwen omdat het kind wat geboren wordt via donorconceptie genetisch deels niet van hen beiden is. Rouwen omdat het daarmee toch ander ouderschap is. Ook al maak je de zwangerschap en de bevalling van begin tot einde mee.

Confrontatie.

‘Ik wil niet dat je dat zegt!’
We kijken allemaal naar de vrouw die me onderbreekt. Natuurlijk wil ik weten wat ze niet wil dat ik zeg, en vooral waarom ze niet wil dat ik het zeg.
‘Ik merk dat ik het moeilijk vind als je zegt dat een kindje niet helemaal van ons is. Ik merk dat ik het moeilijk vind als je zegt dat ik moet rouwen.’ 
Haar stemt trilt en haar ogen worden glazig. 
‘Ik ben nog niet zo ver’, vult ze aan.

Volgende stap in behandelen.

Ik snap haar wel. Al die vruchtbaarheidsbehandelingen! Vaak gedurende meerdere jaren. Onderzoeken, doorspuiten van eileiders, een aantal keren IUI, vervolgens aantal keren IVF waarbij soms het perspectief hoopvol was en soms ook teleurstellend. Donorconceptie is bijna een volgende stap in de vruchtbaarheidsbehandelingen.
Je zou bijna vergeten dat je een 3e nodig heb voor deze behandeling om het tot conceptie te laten komen.

Genetisch niet van haar

Ze wilt niet dat ik dat zeg.
Misschien wilt ze niet dat ik aan haar roze wolk prik. De roze wolk van een kans op een zwangerschap, eindelijk.
Misschien doet het haar pijn als ik haar confronteer met het feit dat dit kindje dan wel uit haar wordt geboren, maar genetisch niet van haar is.
Misschien voelt ze hoe groot haar verlangen is naar een kindje van haar en haar partner.

Tranen

Maar ik heb liever dat haar tranen nu komen, dan als de tranen pas komen tegelijk met de komst van haar kindje.
De komst van een kind is immers omgeven met blijdschap, liever niet met rouw.

Overweeg jij donorconceptie, maar zijn daar ook twijfels of verdriet? Neem gerust contact op met mij.