Voor donorkinderen

Je ouders konden geen kinderen krijgen en maakten daarom gebruik van een donor. Dit is je misschien van jongs af aan verteld. Of je ouders hielden dit geheim. Als je weet dat je een donorkind bent, kunnen er veel vragen naar boven komen. Lijk ik op hem? Waarom heeft hij destijds gedoneerd? En zou hij contact willen? Samen kijken we naar deze vragen en help ik je hieraan betekenis geven.

Geheim

Als je ouders je nooit hebben verteld dat je een donorkind bent, kan het onthullen van dit geheim zeer ingrijpend zijn. Wellicht heb je altijd al vermoedens gehad, je afgevraagd waarom je zo verschilt van je opvoedvader. Of had je het niet verwacht en weet je nu niet goed hoe je je tegenover je opvoedvader moet gedragen. Je voelt kwaadheid, teleurstelling of juist opluchting. Dat mag er allemaal zijn.

Opvoedvader | Donorvader

Je hebt nu dus twee ‘vaders’: de een heeft je opgevoed, de ander is biologisch aan je verbonden. Het verschilt per persoon hoeveel waarde je hecht aan deze twee vormen van vaderschap. Je kunt een dubbele loyaliteit voelen. Het is goed om dit te onderzoeken.

Op zoek

Wil je op zoek naar jouw donorvader? Als hij anoniem gedoneerd heeft, is het lastig om hem te vinden. Maar niet onmogelijk. Door je in te schrijven bij de kun je gematch worden met je donor als hij zich hier ook heeft ingeschreven. Een andere mogelijkheid zijn internationale DNA-databanken. Hiermee kun je ook gematch worden met andere familieleden, zoals halfbroers en halfzussen. Dat kan best spannend zijn. Ik begeleid je daarom graag in deze zoektocht.

Contact

Als er een match is via een DNA-databank, kun je contact leggen. Dit is heel delicaat. Het feit dat je de ander staat ingeschreven in een databank, betekent meestal dat hij of zij open staat voor contact. Hoe dit contact vorm krijgt, verschilt natuurlijk per persoon. Heb je je donor op een andere manier gevonden, bijvoorbeeld via social media of Donor Detectives? Dan kan jouw bericht als een grote verrassing komen. Misschien heeft hij zijn huidige gezin niet verteld over zijn donatie. Bereid je daarom goed voor en ga hier voorzichtig mee om.
 
Besef ook dat je eventueel niet het eerste donorkind bent waar een match mee is. Er zijn donoren die inmiddels gematched zijn met 55 kinderen. Voordat je een eerste ontmoeting hebt, is het goed om de ontmoeting en het verdere contact te bespreken. Ik coach je hierbij en zorg dat er zorgvuldig contact wordt gelegd.

Bel of mail me voor meer informatie of een afspraak.

Naar:
→ Ik ben geadopteerd
→ Ik heb in het verleden een kind afgestaan
→ Adoptie en afstamming